Tipikus erdélyi édesség a "Kürtőskalács". Kúpos sütőfán sütik, hogy a parázs felett forgatva ráolvadjon a cukor. Néhány helyen darált dióbelet is szórnak rá.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj.
Elkészítés: "A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen, rácsavarjuk. A parázs felett forgatjuk, miközben porcukorral megszórjuk."
A prominens személyek közül talán Koós János a legnagyobb kürtőskalácssütő. Saját gyártmányú fákon süti családi körben és baráti társaságban a kürtőskalácsot.
Veszprémben a népművészeti kirakodóvásáron igazi erdélyi "Kürtősház" mutatta be a tudományát és árusította a cukros, diós, vagy kókuszos kürtőskalácsot. A brigád nem tudta olyan gyorsan sütni, hogy az el ne fogyjon.
Fahéjas kürtőskalács
A szokásos hozzávalók + fahéjas porcukor.
A kalácsra fahéjas porcukrot szórok, és úgy sütöm meg.
Diós kürtőskalács
A szokásos hozzávalók + darált dió.
A kalácsra darált dióval elkevert porcukrot szórok és úgy sütöm meg.
Nekem legjobban a sajtos verzió ízlett, amit nagyon kevesen ismernek. Nagyon jó bor-, vagy sörkorcsolya.
Beküldte: Engi Mihály